Tuz Çeşitleri Nedir? Hangi Tuzu kullanmalıyız?

Stick Tuz’larımızın içerisine kullandığımız tuzları özenle seçerek Gıda Mühendislerinin denetiminden geçirerek üretim yapıyoruz. Bu noktada sizlere tuz hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Birçok tuz çeşidi sofranıza giriyor. Tuz yaşamanız için gerekli olan bir öğe. Çünkü tüm hücreleriniz enerji üretmek, kasılmak, sinyal iletmek ve içerisindeki sıvıyı korumak için minerallere ihtiyaç duyarlar. Takım Ambalaj ve Gıda olarak sizlere tuz çeşitleri hakkında kısa bir bilgi vermek istedik;

Tuz çeşitleri:

1.1 Sofra tuzu (rafine tuz)

1.2 Deniz tuzu

1.3 Himalaya tuzu

1.4 Kaya tuzu

Bu mineraller tükettiğiniz besinlerde olmakla beraber çoğu zaman onları yeteri kadar alamazsınız ve diyetinize farklı mineral kaynakları eklemeniz gerekir. İşte bu sebeple uzun süredir insanların size söylediği “tuz zararlıdır” veya “tuzu azalt” söylemlerine kulak asmamanızı önermekteyiz. Çünkü aşırı tuz tüketimi kadar, hiç tuz tüketmemek de hastalıklara davetiye çıkartır. Sağlıklı kişiler (besinlerin içinde doğal olarak bulunan tuz bileşimlerinin haricinde) günde 8-15 gram arası tuz (yani 2-3 çay kaşığı) tüketmelidir.

Sofra tuzu (rafine tuz)

Yer altı kaynaklarından, yüksek sıcaklık ile işlenmesi ile ortaya çıkan tuz çok fazla kimyasal prosedüre maruz kalır. İşlenme sırasında uygulanan ısıl işlem tuzun kristal yapısını bozar ve farklı bir molekül yapısına geçmesine neden olur. Ayrıca sofra tuzunun yapısı gereği çok fazla küçük parçadan oluştuğunu biliyorsunuz. Bu sebeple yapıyı akışkan tutmanız gerekir. Çünkü topaklanmış bir tuzu kimse istemez. Topaklanmayı önlemek için sofra tuzuna birçok farklı kimyasal eklenir. Bu kimyasallar aliminyum içerebilir ve son araştırmalar aliminyum alımının nörolojik birçok hastalığa (özellikle de Alzheimer) neden olabileceğini gösteriyor. Yani sofra tuzu (rafine tuz) sofraya girmeye hak kazanamadı.

Himalaya tuzu

Pembe renkli, daha hafif bir tadı olan ve Himalaya dağındaki tuz yataklarından çıkartılan Himalaya tuzu oldukça değerlidir. Çünkü içerisinde 60’dan fazla farklı mineral bulundurur ve tuz yatağının çok eski olmasından dolayı kirlenme riski oldukça azdır.

Himalaya tuzu, tüm tuz çeşitleri içerisinde en fazla mineral içeriğine sahip türlerden biridir. Pembe renk bu minerallerin oksitlenmesine bağlı.

Dolayısıyla bu güzel rengin değerini bilmelisiniz.

Eğer gerçek bir Himalaya tuzu bulursanız (birçok kopya mevcut) satın almanızı önerilir. Sodyum içeriğinin daha az olması, doğallığı ve diğer minerallerin düzeyi Himayala tuzunu kesinlikle bir adım öne çıkarıyor.

Ayrıca düşük sodyum içeriği birçok hasta için daha fazla tuz tüketimi anlamına gelir. Eğer tuz tüketiminden vazgeçemeyen bir hastaysanız Himalaya tuzu daha az zarar görmek için iyi bir tercihtir.

Kaya tuzu

Himalaya tuzu da aslında bir kaya tuzu türevidir. Genel olarak ülkemizde kaya tuzu oldukça ünlü olmasına rağmen yerli ürünler hakkında çok fazla araştırma yoktur.

Dolayısıyla üzerindeki kimyasalların miktarı, minerallerin düzeyi hakkında net bir bilgi yoktur.

Üretim standartı olmayan yerli kaya tuzlarını (özellikle de açık satılanlar) almamanız yönündedir. Çünkü bir paket tuz harika bir içeriğe sahipken, diğeri zararlı kimyasallar ile temas etmiş olabilir.

En sağlıklı tuz: Hangisi daha iyi?

Artık tuzlar ile ilgili daha fazla bilgiye sahipsiniz. Ama tuz seçimi yapmak için bu bilgileri kullanmanız gerekiyor. Şimdi size tuz çeşitlerinde bulunan mineral içeriğinden bahsedelim;

Önce aşağıdaki tabloyu inceleyin. Tablo bir gram tuz içerisindeki mineral miktarını göstermekedir.

  Kalsiyum Potasyum Magnezyum Demir Sodyum
Sofra Tuzu 0.4 mg 0.9 mg 0.01 mg 0.01 mg 381 mg
Himalaya Tuzu 1.6 mg 2.8 mg 1.06 mg 0.03 mg 368 mg
Deniz Tuzu 1.5 mg 0.8 mg 0.51 mg 0.01 mg 375 mg

*Listede kaya tuzu yok. Çünkü çok fazla tercih edilmiyor ve bu sebeple ayrıntılı analiz yapılmamış durumda.

Gördüğünüz gibi Himalaya tuzu diğerlerinden bir adım öndedir. Çünkü daha fazla mineral içeriyor, daha az sodyuma sahip ve daha doğaldır.

Sofra tuzu ise kimyasal olarak tüketilmeye hiç uygun değildir. Ama burada küçük bir püf nokta var. O da iyot eksikliğidir.

Ülkemizde çok fazla iyot eksikliği görülüyor. Eğer iyot ile güçlendirilmemiş (doğal) diğer tuz türlerini kullanmak isterseniz yeterli iyot alımı yapamayabilirsiniz. Bu sebeple tetikte olmalı ve hekiminize 6-12 ay aralıklar ile muayene olmalısınız.

Hatta bu sebeple ülkemizdeki sofra tuzlarına iyot eklenmesi zorunlu hale getirildi.

Sonuç olarak, her şeyi göz önüne aldığımızda Himalaya tuzu tüketilebilir olarak görülüyor. Eğer Himalaya tuzu bulamazsanız kaynağından emin olduğunuz deniz tuzu kullanılabilir. En son tercih ise sofra tuzudur.

Kaynak; https://www.fitekran.com/tuz-cesitleri-en-saglikli-tuz/